Saturday, December 10, 2016

Sherlock Holmes si Dr. Watson

                                                             

  Sherlock Holmes si Dr. Watson au plecat cu cortul. După o masă copioasă stropită cu câteva beri calde și o jumătate de sticlă de bourbon excelent , servit la foc de tabără , intra amândoi în cort și adorm profund.

Câteva ore mai târziu, Holmes se trezește și îl scutură pe fidelul său tovarăș :
 – Watson, priviți cerul și spuneți-mi ce credeți!
 –Văd ... milioane și milioane de stele. *
 – Perfect! Și ce deduceți de aici?

 –Din punct de vedere astronomic , răspunde Watson , știind că există milioane de constelații , îmi spun că trebuie să existe milioane de planete. Astrologic vorbind, observ că Saturn este exact în constelația Leului, de unde deduc ... două secunde să mă gândesc ...  deduc că trebuie să fie ora 3:15 dimineața. Filozofic vorbind , conchid că infinitul este nemăsurat și că nu suntem decât un grăunte de nisip în fața lui.
 Meteorologic , cred că vom avea parte de o zi frumoasă mâine ... Holmes , nu-mi spuneți că dumneavoastră deduceți mai multe  informații.

    Sherlock Holmes își aprinde în tăcere pipa , trage un fum tacticos și, privind chipul mulțumit al lui Watson
, spune cu o voce sinistră:

–Hotărât lucru, dragul meu Watson, chiar nu se poate scoate nimic de la dumneavoastră. Văzând cerul deasupra capetelor noastre , deducția primordială care trebuie făcută este că cineva ne-a furat cortul ...




* Să notăm că Watson are o privire excepțională. Numărul de stele vizibile cu ochiul liber este de fapt de ordinul miilor.

Sursa:  Această scurtă povestioară a fost relatată de Jacques Puistis în savuroasele sale ,,Memorii exotice,, , Science et pseudo-sciences, nr. 243,august 2000, p. 38.