Tuesday, February 22, 2022

Alegerea






O facem automat cu copiii. Când învață să meargă, îi încurajăm. Batem din palme și le spunem cuvinte de laudă. Nu așteptăm să cadă pentru ca apoi să le spunem „Prostule!“. Și, totuși, asta se întâmplă adesea în societate. Criticăm oamenii dacă un lucru merge prost, dar uităm să le acordăm sprijinul care-i ajută să meargă mai departe. 


Imaginează-ți pentru o clipă că stai pe marginea unui iaz și că, în mâini, ai două pietricele. În mâna stângă ții una care, dacă o arunci în iaz, va polua toată apa vreme de generații iar în mâna dreaptă ții o pietricică purificatoare și, dacă o arunci în iaz, va purifica apa generații întregi la rând. Alegerea celei pe care vrei să o arunci îți aparține.
 
 
Acum imaginează-ți că și cuvintele pe care le folosim sunt ca pietricelele acestea, iar oamenii din viața noastră sunt ca apa. Dacă alegem cuvinte negative, ne vor polua mintea și vor distruge motivația – a noastră, a celorlalți și chiar și a generațiilor următoare. Dacă alegem cuvinte pozitive, pe de altă parte, purificăm, sprijinim și motivăm. 

Așadar , ce fel de mediu vei crea prin cuvinte, pentru tine și pentru oamenii din viața ta?